Dundertåget - Dom Feta Åren Är Förbi

Dundertåget - Dom Feta Åren Är Förbi

releasedate: 2010-04-21
Razzia145

Länkar för att beställa/köpa: Ginza | Bengans | iTunes | Vinyl version

01. Här har vi allt som du behöver
02. Den enda här som inte är unik
03. Vingars brus med Nina Ramsby
04. Förvånad, hånad och kränkt
05. Dom feta åren är förbi
06. Gör om, gör rätt
07. Dårarnas tid
08. Människa eller svin
09. Bara till besvär
10. Full kalabalik

 

 

“Väldigt bra.” “Riktigt riktigt välgjord svensk rock n roll”.
Elin Unnes, SvD, 5/6

“Per Åhlin, tecknaren bakom ”Dunderklumpen” och ”Karl-Bertil Jonssons julafton”, har gjort omslaget till Dundertågets andra album och en tydligare tidsmarkör är svår att hitta. Jag menar, här pratar vi 70-tal. Big time.” 
"Dom feta åren är förbi" är så cool och begåvad att jag njuter hela vägen”
Stefan Lindqvist, Helsingborgs Dagblad 4/5

"Om Hellacopters var en öppen Ford Mustang så är Dundertåget en hottad epatraktor."
Johan Lindqvist, Göteborgsposten 4/5

"Skaffa ny frisyr glömmer jag aldrig, Dom feta åren är förbi är redan en mycket god vän och Dundertåget är fortfarande bäst i klassen. Gott så."
Jonathan Strandlund, NWT 4/5

“Strängens liv efter Hellacopters låter fortfarande vitalt”
Joacim Persson, Aftonbladet, 3/5

“Bluesbaserade gitarriff möter texter från ett uppretat Sverige”.
Per Hägred, Expressen, 3/5

"Vingars brus" är den vackraste proggballad jag hört sedan Nationalteatern försvenskade Dylan i "Bara om min älskade väntar".
Maria Forsström, Metro 3/5

"The Hellacopters i ny kostym"
Mathilda Dahlgren, GAFFA, 4/6

"Ulf Dageby har sagt att han inte kan skriva nya Nationalteatern-låtar, han har försökt men det blir bara ansträngt. Kanske borde han vända sig till Dundertågets och deras textkonsult Stefan Sundström..."
Nils Hansson, DN

"Dundertåget är den felande länken mellan Rolling Stones och AC/DC:s 70-tal vad gäller musiken". "Det är lekfullt och tufft på samma gång och jag kan lova dej att det som är bra på platta är magiskt live."
Jerry Prütz, Fuzz

"Faktiskt ganska befriande att höra välformulerad pondusrock på svenska. Inget vi är bortskämda med i de nasala pojkpoprösternas Sverige."
Christer Paulstrup, Kristianstadbladet 

"Även denna gång behöver lyssnaren knappast vara begåvad med en livlig fantasi för att se musikaliska likheter med, säg, Stones och Thin Lizzy. Ännu tydligare på »Dom feta åren är förbi« blir kopplingen till Nationalteatern eller ibland till och med sjuttiotals-Lundell då han spelade dråplig boogie med Ronander/Wellander som gitarrsektion."
Pierre Hellqvist, Sonic

Dundertåget - Ifrån Mig Själv

Dundertåget - Skaffa Ny Frisyr

releasedate: 2009-02-18
Razzia108

Länkar för att beställa/köpa: Ginza | Bengans | iTunes | Vinyl version - including bonus track

01. Hakkakarl
02. Ifrån Mej Själv
03. Alla andras fel
04. Skaffa ny frisyr
05. Delad vårdnad (Ska Du Ha Spö?)
06. Stick å brinn
07. Slut som artist
08. Onda dockan
09. Lika som bär
10. Vi ses nog aldrig igenDundertåget - Dundrande klassiker 5/5 (nwt.se)

Dundertåget - Skaffa Ny Frisyr

Kvarlevorna efter The Hellacopters har knappt hunnit svalna innan Robert Dahlqvist åter står på tronen. Sidoprojektet Thunder Express har renoverats till svensktalande Dundertåget och de kommer att skaka om den svenska rockmyllan så gräsrötter och lerkockor yr.

Proggen, denna hyllade och samtidigt bespottade flumverkstad, har fått stå mall till tio klassiska rockstänkare på ett album så hemtrevligt att man nästan hör kaffekokaren puttra och köksklockan ticka. Men låt dig inte bara förföras av inramningen. Det musikaliska uttrycket på ”Skaffa ny frisyr” är tidlöst och ett stort avståndstagande från tekniska nödlösningar. Här fräser gitarrerna som om de lirade strax intill dig och trummorna skramlar helt analogt. Så här spelades musik när musik fortfarande var ett hantverk.

Lika mycket som musiken är Dundertågets styrka ligger texterna nära till hands att hylla. Sju av spåren har texter författade av leråkerpoeten Stefan Sundström och det är många dårar som flimrar förbi bland raderna. Lyssna och lär, så ska rocklyrik skrivas på svenska. Förstasingeln ”Ifrån mig själv” är en textmässig fullträff med mycket baktanke och när Sahara Hotnights körar i ”Delad vårdnad (ska du ha spö)” faller allt på plats. Eller vad sägs om följande rader i ”Stick och brinn” – Föddes som en skit, kom ut ur fel hål, nu simmar jag bakåt, hamna fel är mitt mål. Galet bra.

Om ett år kommer det att finnas ett tiotal grupper som försöker sig på samma sak – rock på svenska. Jag tvivlar på att någon kommer att göra det bättre än Dundertåget.

Jonathan Strandlund

Dundertåget - Ifrån Mig Själv

Dundertåget - Ifrån Mig Själv

releasedate: 2009-01-28
Razzia109

01. Ifrån Mej Själv

Länkar för att beställa/köpa: iTunes

Recension från Dagensskiva.com - 8/10

Min relation till Dundertåget började troligen redan innan varken bandet själva eller jag visste om att de fanns. Den började med The Hellacopters tolkning av Nationalteaterns Sent en lördagkväll på hyllningsskivan Nationalsånger. Den tolkningen skapade en lucka hos mig för bra rock på svenska att fylla. Inte förrän nu har den fyllts.

Jag är egentligen ganska ambivalent inställd till texter på svenska. Jag tycker oftast att det blir antingen krystat eller alldeles för nära. Det svenska språket känns för mig väldigt konkret jämfört med exempelvis engelskan, som har mycket större utrymme för nyanser. En känsla som troligen är en följd av att engelskan är mitt andraspråk. Det finns musikstilar som aldrig har blivit fördärvade av en svensk text. Det är till exempel den ilskna punken och proggen. Men rocken har egentligen aldrig gjort sig riktigt bra på svenska, Thåström undantaget.

Dundertåget tar sig förbi ovan nämnda hinder.

Dundertåget är som många säkert redan har listat ut Thunder Express i en annan skepnad. Thunder Express, som i sin tur handlar väldigt mycket om Robert ”Strängen” Dahlqvist, mer känd från just nyligen avsomnade The Hellacopters. Två plattor på engelska blev det för Thunder Express innan det blev dags att stuka om och ge sig i kast med Dundertåget och modersmålet. Ifrån mej själv är första smakprovet, och vilket smakprov det är sen.
Musikaliskt och ljudmässigt är det inte långt från vad Thunder Express sysslade med, av förklarliga skäl. Möjligen är det aningen mer rakt och avskalat. Jag hör Neil Young i sina rockigare stunder, jag hör Blue Oyster Cult, inte minst tack vare pianot.

Men man har inte baralyckats ta med sig ett skönt rocksound över till svenskan, man har lyckats föra in en tillbakalutad attityd i texten också. I det här fallet signerat Stefan Sundström, vilket förklarar en hel del. Ifrån mej själv har en småflummig text, inte alls långt från något som proggen skulle ha gillat och tillbakalutat är det definitivt.
Jag kapitulerade fullständigt första gången jag hörde Ifrån mig själv och det slutade inte där. Jag vevade låten om och om igen, lycklig, upprymd. Jag är bittert medveten om att den skapar förväntningar som inte är av denna värld på albumet som kommer i februari, men jag bortser från det. Den dagen den ovissheten. Ifrån mej själv är så fantastiskt bra att det får vara värt det.
Tomas Lundström
Dagensskiva.com

Dundertåget - Delad Vårdnad (Ska Du Ha Spö?)

Dundertåget - Delad Vårdnad (Ska Du Ha Spö?)

releasedate: 2009-05-06
Razzia123

01. Delad vårdnad (Ska Du Ha Spö?)

Länkar för att beställa/köpa: iTunes

Från Dagensskiva.com - 8/10

Matrimotion har fått Dundertågetskrud med namnet Delad vårdnad (Ska du ha spö) och innehåller Maria Andersson från Sahara Hotnights på en vers. Den är skivans bästa spår även i den här tappningen, särskilt med sin diskbänksrealistiska text, signerad Stefan Sundström.
Tomas Lundström
Dagensskiva.com